Genealogie van [BertKoor]

Welcome

This site is dedicated to the genealogy (family tree) of myself  and my partner.

If you don't know where to start, there are some pointers below under "Favorites".

NB: this text is shown in English. You can switch language of the webtrees program at the top right menu, but all other content I've written will be in Dutch.

And please do read the FAQ.

Statistics — Genealogie van [BertKoor]

This family tree was last updated on May 3, 2024.

Individuals
Males
3,617
49.9%
Females
3,599
49.6%
Total surnames
Families
Sources
Media objects
Repositories
Total events
14,514
Total users
27
Latest birth year
2014
This information is private and cannot be shown.
Latest death year
2023
This information is private and cannot be shown.
Average age at death
47
Males: 46   Females: 49
Average number of children per family
2.26
News
Korngiebel → Koorengevel
February 27, 2013 - 2:43:19 p.m.

Ik was nog steeds op zoek naar de herkomst van onze stamvader Johannes Koorengeevel, en had alleen "Sachsen Weijmar" als aanknopingspunt. Erg magertjes, wordt nooit wat... Totdat ik de ondertrouw-acte van (vermoedelijk zijn zus) Anna Catharina Koorengevel / Corengevel / Korngebel / Korngibel (±1738-1784) erop nasloeg. Zij kwam uit Kieselbach, tegenwoordig in Thüringen, Duitsland. destijds echter Sachsen-Weijmar!

 

Door een toevallige Google-hit ontdekte ik de stamboom van een familie Korngiebel in diezelfde regio: het dorpje Frauensee dat hemelsbreed 5 km verderop ligt. Echter er is nog een gat van ongeveer 100 jaar te overbruggen tussen deze familie Korngiebel en mijn eigen voorouders. Van de Amerikaanse stamboom-onderzoeker Ned H. Benson heb ik wat email adressen gekregen van enkele Duitse Ahnenforschers, daar moet ik nog achteraan. NB: de achternaam van zijn eigen voorouders is ook flink verbasterd: Korngiebel → Korngaebel → Korngable → Kongable.

Vader Abraham
December 21, 2012 - 9:01:36 a.m.

De opa van mijn oom Henk was de onderwijzer en kinderboekenschrijver Simon Abramsz (1867-1924), bekend van o.a. de "Rijmpjes en versjes uit de oude doos". Zijn grootvader was Pieter Abramsz (1810-1877), scheepstimmerman te Amsterdam, geboren in Nieuwendam, vlak bij Amsterdam aan de monding van het IJ. Hij was de eerste generatie die deze achternaam voerde. Zijn vader was genaamd Abraham Gerrits, geboren in 1749 op Ameland, overleden in 1823 in Nieuwendam. Deze Abraham Gerrits is de stamvader van de familie Abramsz. Deze familie was trouwens hervormd, er is ook een familie Abrams (zonder z) die joods is.

RoVaTo
November 14, 2012 - 1:14:29 p.m.

De over-overgrootvader van Joop van Wurmond is Adrianus Johannes van Wurmond. Zijn nichtje Dirkje Elizabeth Schuphoven blijkt de tweede vrouw geweest te zijn van Jan Christiaan, een kleinzoon van Jacob Rost en Maria Barbera van Tonningen. Geen directe relatie (het is Jan Christiaan's broer Marinus Bernardus die de overgrootvader van... is) maar toch weer een verrassing wie er zoal in je familie opduikt...

Jan Kooregeevel, stamvader aller Koorengevels
July 4, 2012 - 8:59:02 a.m.

Inmiddels ben ik 7 generaties terug kunnen gaan, en heb gevonden dat alle Koorengevels en Korengevels in Nederland afstammen van Jan Kooregeevel of Koregevel. Hij is omstreeks 1765 geboren in Leiden, op 18-07-1778 te Schiedam gehuwd met Sara Bakker, verkreeg op 10-03-1788 het klein burgerrecht van Schiedam, is op 8 januari 1807 overleden en was toen derde timmerman bij de Koninglijke Hollandsche Flotille in Vlissingen.

 

Zijn vader heette Johannes Koorengeevel, schoenlapper, afkomstig uit Sachsen-Weimar, op 28-01-1757 te Amsterdam gehuwd met Hendrina Scheen. Ik vermoed dat zij vroegtijdig is overleden want op 25-07-1781 huwde hij te Schiedam met Maria Elisabeth Heun. Een kleine twee jaar later, op 14-05-1783 is hij te Schiedam overleden. Vermoedelijk was hij getuige bij de doop in Amsterdam van Carliena Boogenaar (1762) en Johan Georg Ott (1769); twee kinderen van Anna Katharina Korngiebel. Vrijwel zeker had zij een broer Johan Michiel Korngibel; ze traden op als getuigen bij de Evangelisch-Lutherse doop van elkanders kinderen. Bij de doop van zijn kinderen waren als getuigen ook nog Johannes Balthazar Korngibel en Henrica Korngiebel aanwezig. Hoe hun familierelatie precies was, heb ik nog niet kunnen ontrafelen.

 

Dus we stammen af van Duitse emigranten die in de 18e eeuw in Amsterdam aankwamen. Maar andere bronnen suggereren dat de familie toen ook in Noord-Brabant aanwezig was. In de Bossche Encyclopedie uit 1781 staat namelijk het volgende stukje vermeld:

Catharina KOOREGEVEL, geboren te Bergen op Zoom, weduwe van Jan Antoon CROMMEJON, sergeant in het regiment HOLSTEIJN-GOTTORP, heeft geen bezit en kan geen inventaris maken ten behoeve van haar vier kinderen.
Bevestigd door Pieter MEIJER, sergeant en Augustinus MULLER, soldaat in het vorenvermelde regiment.

Ik heb van hun zoon Johan Pieter de doop in 1762 te Breda gevonden. Misschien is zij een zus van Anna Korrengevel, dochter van Johannes Jurrien Korrengevel en Anna Katharina Eykenberge, op 01-05-1737 gedoopt te Bergen op Zoom.

Christiaan Salomon Duijtsch gevonden!
February 9, 2012 - 2:40:47 p.m.

Eén van mijn doelstellingen was om de stamboom minstens tot die verbannen en tot het Christendom bekeerde Oost-Europeesche rabbijn door te trekken. Dat leek aanvankelijk niet te lukken. De burgerlijke stand gegevens op Genlias.nl van de tak Duijtsch liep dood bij Gijsbertus ofwel Gisbert Albert Duijtsch die de vader is van Christiaan Johannes Duijtsch (1802-1877) en Johannis Christianus Duijtsch (1804-1883) Ik had eigenlijk gedacht hier niet veel mee verder te komen vanuit de luie stoel, dat zou "veldwerk" worden: archieven bezoeken en actes opvragen.

 

Totdat ik op de site van de Koninklijke Bibliotheek een boekje uit 1796 tegenkwam, getiteld "Ter Gedachtenisse van den wel eerwaarden heer Christiaan Salomon Duytsch. Pred. te Mydrecht." hetgeen duidelijk geschreven was door zijn zoon G.A. Duijtsch, en er zat ook nog een ets in van ene F.E. Duijtsch. Kortom, ik had voldoende bewijs gevonden om Christiaan Salomon aan de reeks voorouders toe te voegen.

 

Nu moet ik echter toch nog de boeken van Ds J. Haitsma over zijn verdere leven lezen. Hopelijk heeft hij daarin één en ander geschreven over zijn nieuwe vrouw en kinderen in Nederland. Dus nog volop werk te doen!

In memoriam Jan Koorengevel (1930 - 2012)

Ik voel de winden Gods vandaag en zeil de haven uit.

 

 

Op 9 december 2012 om 21:30 is mijn vader Jan plotseling overleden. Hij zat rustig TV te kijken terwijl Kobie in de keuken met de afwas bezig was. Zij hoorde een klap, en trof Jan op de grond in de woonkamer aan. 112 gebeld, hulpverlening was snel ter plaatse, echter reanimatie mocht niet meer baten.

 

Jan is twee en tachtig en een half jaar oud geworden. Volgens hem liep de garantie na veertig jaar af, en had hij het klokje al tweemaal rond.

 

Top 10 surnames
Slide show

Favorites